0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

In mei 2012 werd ik telefonisch geïnterviewd door Thomas Van Zijl van SportKnowhowXL over de opleiding ‘Management in Sportorganisaties’ die ik volgde aan de Belgian Olympic Academy. Onderstaand artikel is het resultaat van dat interview en werd op 24 mei 2012 op hun website gepubliceerd: http://www.sportknowhowxl.nl/achtergronden/archief/nieuwsberichten/item/90633/ .

 


 

« OOK BELGEN LEIDEN TOPMANAGERS OP VOOR SPORTORGANISATIES »

Met Jacques Rogge aan het roer van het Internationaal Olympisch Comité spreken de Belgen op dit moment een aardig mondje mee in de bestuurlijke wereld van de sport. Maar blijft dat ook zo? Aan de Belgian Olympic Academy zal het niet liggen. Volgens de site heeft deze opleiding als doel ‘de kwaliteit van het management in sportorganisaties volgens de nieuwste inzichten te versterken en de trainingsmogelijkheden van sportmanagers op het vlak van leiderschap en managementvaardigheden op topniveau te brengen’.

De Belgische sportmanagementopleiding ging begin jaren tachtig van start, en werd bij de editie 2008-2009 omgevormd tot een universitaire studie. Een van de eerste studenten die zich daar toen meldden was Cédric Demets. Ondanks dat hij al een soortgelijke studie achter de rug had, zag hij de toegevoegde waarde van de Belgian Olympic Academy, waar het accent meer ligt op praktijkervaring. De opleiding wordt georganiseerd vanuit de Universiteiten van Gent en Louvain-la-Neuve, maar door de directe betrokkenheid van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), is deze ook direct verankerd in de sportwereld. Studenten zijn voor een jaar welkom aan de Academy. Voor degenen die met succes een eindthesis weten af te ronden, ligt een interuniversitair certificaat klaar. En met een beetje geluk een baan in de sport. Daar is het hen namelijk in de meeste gevallen om te doen.

De meeste studenten hebben net als Demets al enige jaren een opleiding gevolgd die raakt aan sport. Of ze zijn zelf sporter (geweest) zoals zeiler Sébastien Godefroid – die op de Spelen van Atlanta brons won – en steeplechase-kampioen Pieter Desmet. Ook voor mensen met een gedegen achtergrond of gevestigde naam is het in België niet eenvoudig werkzaam te zijn in de sport. Demets – die zelf een baan heeft bij het Departement Sport van de Vlaamse overheid – wijst op het belang van een goed netwerk: “Vacatures zijn er nauwelijks. Alles draait hier om de juiste mensen kennen, de meeste jobs worden zo ingevuld. Connecties spelen een grote rol.” Op de Academy staan verschillende onderdelen op het programma, van eventorganisatie, tot sportrecht, tot crisismanagement, maar het voornaamste blijft in de ogen van Demets toch dat het een ideale plek is om elkaar te ontmoeten. Carrières kunnen er bepalende wendingen nemen.

De colleges – afwisselend in Gent, Louvain-la-Neuve en Brussel – worden voornamelijk gegeven door medewerkers van sportfederaties. Studenten zijn daardoor verzekerd van een geringe afstand tot een interessante baan of contactpersoon. Het is een van de redenen dat er meer vraag dan aanbod is voor een plek op de Academy. De 25 mensen die wel worden toegelaten betalen daarvoor 2.500 euro. Daarvoor krijgen zij een aantal colleges, het lesmateriaal, maaltijden, bedrijfsbezoekjes in België en een driedaagse trip naar Lausanne waar het IOC zetelt. Demets: “De opleiding heet natuurlijk niet voor niets Belgian Olympic Academy. Het gaat om de lesstof en de mensen die deelnemen aan het klasje, maar ondertussen vormen de Olympische uitgangspunten een rode draad. Er is meer dan sport alleen. Fair play, respect en gelijkwaardigheid zijn net zo belangrijk. Ook in de collegebanken.”

De opleiding wordt elke twee jaar georganiseerd, de volgende start in 2013. Vanwege de meertaligheid van België, wordt de opleiding gedoceerd in zowel Nederlands/Vlaams als in Frans en Engels. De opleiding staat open voor alle Belgen, dus zowel Vlamingen als Frans- en Duitstaligen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Eat that, hoogtevrees!
Next post London, I dig you!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *